Intro: kennismaken met Kris

Intro: kennismaken met Kris

25 mei 2020 Uit Door Peter

Kris baant tijdens zijn kindertijd en zijn jong volwassen leven op zijn eigen manier, met zijn eigen interesses en kunnen, een weg. De Kris Bouttelisierweg. Dat verloopt niet altijd gemakkelijk en vanzelf. Maar Kris zoekt oplossingen. Hij doet verder. Na enige jobs te proberen stellen enkelen samen met hem vast dat hij talent heeft om publiek te animeren als dj.  Gedurende ongeveer 18 jaar was dj Kris ook het boegbeeld van ‘Discobar Infinity’.  Hij startte ongeveer in 1995 met dat eigen merk en bouwde het met succes uit. Dat ging niet zomaar. Kris zat boordevol ideeën en had talent. Maar hij reed figuurlijk met de handrem op. Soms niet eens bewust. En al zeker niet uit eigen keuze.

Menig collega en medewerker dj kwam en ging. Een netwerk en samenwerkingen uitbouwen was niet eenvoudig. Zeker niet als je met dj-werk in het weekend alleen je inkomsten moet maken.  Was 2007 nog een hoogtepunt, in 2010 bleven de obstakels zich ophopen. En vroeg hij steeds meer hulp.

Asperger 

Op een relatief korte tijd en daarna in de loop van 2 à 3 jaar leerde ik Kris echt kennen. Waarom reageerde Kris zus of zo? Eindelijk liet hij ook zelf wat in zijn kaarten kijken. Hij kon niet anders. Kris was uitgeput. Urenlang hebben we gepraat, vaak met enkele glazen bier of wijn.

In de loop van 2012 en 2013 kwam de eerste grondige medische inzichten. Er waren “in toenemende mate problemen met concentratie, reeds van vroeger bestaande problemen om zich in communicaie en sociale interacties uit te leven, angstig en vermijdend. Geen oogcontact. Soms middelen-misbruik om zijn sociale handicap te camoufleren.”

Kris had begeleiding nodig in zijn bezoeken aan psychiater en psycholoog. Het viel allemaal bijzonder zwaar om alleen te dragen. Wat vroeger weggecijferd werd, ontkend, gezwegen, was nu niet meer te ontkennen.

“Er zijn voldoende criteria aanwezig om te kunnen spreken van een autisme spectrum stoornis. Vermoedelijk in de richting van Asperger…”. 

Wat aanvankelijk taboe was, wil Kris nu duidelijk communiceren. Omdat hij dat zelf moeilijk kan, vraagt hij daarbij mijn hulp. Het is zijn betrachting om begrepen te worden. Deze blog is ook bestemd om dat te doen aan mensen bij wie hij in het verleden moeilijk deze boodschap kon brengen. Omdat het toen niet hoorde. Of niet kon in kader van een beroep. En omdat hij nu eenmaal bepaalde communicatie en sociale interacties vermeed. Moeite had om zich in te leven. Eigenlijk diep van binnen angstig was. En zo steeds verder in sociaal isolement leefde.

Kris heeft 3 kinderen. De oudste heeft een duidelijke mentale handicap en is sinds de kindertijd gekend met autisme.

CADASIL
Als gevolg van vermoedelijke lichte herseninfarcten nog tijdens de laaste fase van zijn activiteit als diskjockey was via hersenscan ook al bestaande schade op te merken. Nieuwe onderzoeken en diagnoses volgden in 2014, 2015…

CADASIL is een erfelijke aandoening van de kleine hersenbloedvaten waardoor beroertes, migraine, apathie, gedragsverandering en dementie kunnen ontstaan. In een ander artikel lichten we dit toe.

Redactie: bericht van de oorspronkelijke blog (bijgewerkt: 6 oktober 2020)