Te mooi om waar te zijn

Te mooi om waar te zijn

24 oktober 2020 Uit Door Peter


Hoe ver ga jij voor de liefde van je leven?

Heel ver wellicht. Dat weten oplichters op het internet ook. Zij zetten de charmes in van knappe mannen en vrouwen om je hart te stelen. En daarna je centen.

Vriendschapsfraude kan verschillende vormen aannemen, maar het principe blijft hetzelfde. Ben je op zoek naar een partner, vriend of luisterend oor via internet? Wees dan alert voor oplichters die je vertrouwen proberen te winnen. Ze spelen in op je emoties. Ze werken op je gemoed. 

Meestal verklaren de oplichters op korte tijd hun liefde en proberen ze je te overtuigen om hen te contacteren via een ander communicatiekanaal dan datgene waarin de eerste kennismaking tot stand kwam. 

Maar al te vaak vraagt je droomprins(es) na een tijdje om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld. Om je te ontmoeten, om de ziekenhuiskosten van het dochtertje te betalen, enzovoort. Alle redenen zijn goed.

Geld overmaken

Eigenaardig genoeg vraagt men dat geld naar een oom of een tante over te maken. En niet via een gewone bankrekening. Wel vragen ze prepaid krediet op een online betaalmiddel zoals bv. Neosurf of het overmaken van tegoeden via anonieme geldtransfert waarbij de geadresseerde dat geld wereldwijd kan afhalen. De bekendste zijn Western Union en MoneyGram. Ze zullen je verschillende alternatieven bieden en zelfs adressen opzoeken van kantoren in je buurt.

Nadat je verschillende bedragen hebt betaald of als je niet op het verzoek om geld over te maken ingaat, blijft het plots stil aan de andere kant. En jij blijft alleen. En eventueel gedupeerd achter.

De internetfraudeur, die heeft vaak toevallig geen telefoon en beweert alleen internet te hebben via een laptop. Zo kun je de locatie niet achterhalen op basis van een telefoonnummer. En dus ook niet je gesprekspartner identificeren.

Vaak maken deze fraudeurs voortdurend nieuwe profielen aan. Ze beweren dan dat hun account was gehackt en ze daarom een nieuwe gebruiken. In werkelijkheid proberen ze voortdurend nieuwe potentiële slachtoffers te contacteren. Zo raken hun accounts geblokkeerd.

Daarbij maken ze steevast gebruik van een valse identiteit. Dat kan een fictieve naam zijn, maar evengoed een gestolen identiteit van een werkelijk persoon. Hun eerste streefdoel: een vertrouwensband met je opbouwen.

Hoe kun je je beschermen?

Ga de echtheid van een profiel na. Geloof niet zomaar zielige verhalen. Vertrouw niet iedereen. Laat je niet emotioneel chanteren en beloftes afdwingen. Wie geld vraagt is verdacht.

Autisme

Voor een persoon met autisme is het vaak moeilijker om emoties te controleren, of de oplichting snel te detecteren. En een belofte kom je na toch? Ook al ben je emotioneel slachtoffer. Soms zal het leiden tot beschermen van de aggressor (Stockholm syndroom). Help daarom een persoon met autisme onmiddellijk en ingrijpend voor het te laat is. Ook als die weerwerk biedt.


Meer info: https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/datingfraude
Geïnspireerd op andere artikels en ook de beleving van Kris.